mediaredaktionen.se

TEKNIK: Övervakningskamera till hemmet

För bara några hundra kronor går det att köpa en övervakningskamera som kan monteras i hemmet. Men det går även att betala ett par hundra kronor per månad. En stor skillnad i pris – men även i kvalité och säkerhet.

Vid val av övervakningskamera är det en stor fördel att se på olika lösningar och ställa dessa mot det behov som finns. För vissa är det självklart med ett stort komplett hemlarm som är kopplat till en larmcentral – för andra behövs bara en enkel kamera kopplad till mobilen.

Enkel kamera – Streaming till mobilen

De billigaste modellerna kan köpas för ca 500 kr och monteras enkelt upp på väggen eller i taket på bostaden. De kan sedan kopplas upp till internet via Wi-Fi eller internetkabel. Via larmets tillhörande app går det därmed att se vad kameran filmar – dygnet runt, året runt. En del appar har även notifiering när kameran känner att något rör sig i dess synfält.

Vad händer vid inbrott?
Vid inbrott kan kameran märka av att någon rör sig i synfältet och skicka notis till appen. Ägaren av larmet kan se i appen vad som händer och agera utifrån det. Med andra ord kan personen ta sig till hemmet, ringa polis eller grannar.

Övervakningskamera med komplett larmsystem

Högst säkerhet ges med en övervakningskamera som kopplas in till ett komplett larmsystem – som är uppkopplat till en larmcentral. Dessa system är sammankopplade vilket innebär att kameran exempelvis skickar larm om brandlarmet aktiveras eller vid inbrott. Det finns helt enkelt flera olika larmsensorer som kan aktivera larmet.

Vad händer vid inbrott?
Vid brand eller inbrott kommer larmet att skicka notis till appen men även skicka larm till en larmcentral. Operatörerna kan där se exakt vad hemmets övervakningskamera filmar för tillfället. Därmed kan exempelvis brandkår, ambulans eller polis skickas till platsen. Dessutom har de egna väktare som åker på samtliga larm.

Skillnaden med att ha abonnemang är därmed den ökade tryggheten som skapas. Detta både genom att larmenheterna kan kommunicera med varandra samt att larmoperatören får ta del av allt material vid larm och kan skicka relevant hjälp.

Vad ska väljas?

Vilken typ av övervakningssystem som bör väljas beror helt på behov. Behöver väktare, polis och annan hjälp snabbt komma till platsen eller räcker det med att personen som äger larmet tar sig dit?