mediaredaktionen.se

För den som är ute efter att låna 10000 kronor

Det är sällan förmånligt att ta lån för mindre summor pengar. Att exempelvis låna 10000 kronor eller mindre innebär ofta stora kostnader i form av räntor och avgifter. Är man tvungen till att låna mindre summor finns det emellertid möjlighet i form av så kallade snabblån. Läs vidare för att lära mer om vad ett snabblån är och vad man bör tänka på innan man tar ett.

Så fungerar ett snabblån

Att ge ut lån på mindre belopp och utan att kräva någon form av säkerhet innebär ofta en mycket hög risk för långivaren. Detta betyder att långivaren ofta kräver mycket betalt för lånet, vilket betalas genom ränta. Ju längre tid det tar för låntagaren att betala tillbaka pengarna för lånet, desto större växer sig skulden. Det är alltså mycket sällan det är förmånligt att ta ett snabblån, även om det kan tyckas lockande i stunden.

Tänk på detta innan man lånar 10000 kronor

Innan man tar ett snabblån på en mindre summa bör man ha läst igenom följande punkter:

  • Ett snabblån innebär hög ränta. Betalar man inte tillbaka i rimlig tid tenderar denna skuld att växa, och för många har det inneburit okontrollerade ekonomiska problem.
  • Ha alltid en kortsiktig plan för snabblån. Det innebär att du enbart ska ansöka om ett snabblån om du är helt säker på att du kan betala tillbaka pengarna inom den närmsta tiden.
  • Snabblån är inte en hållbar lösning. Att ta snabblån ska användas i absoluta nödfall, alternativt om man i övrigt har en god ekonomi men finner snabblånet lönsamt i stunden.

Bygg upp en buffert

Många människor saknar helt och hållet pengar på kontot när månaden går mot sitt slut. Att lägga pengar på hög kan tyckas onödigt och tråkigt för många, och man väljer istället att leva i nuet och spendera det man har tjänat ihop. Att ha en sparad buffert är dock otroligt viktigt, eftersom det närsomhelst kan uppstå oväntade utgifter. I dessa fall vill man inte alltid ha strategin att ta ett dyrt snabblån, eftersom det tenderar att generera stora och oönskade kostnader över tid.