mediaredaktionen.se

Hitta rätt LED ramp till bilen

På jakt efter en LED ramp till bilen? Då finns en hel del att välja bland – både vad gäller utseende, funktion och effektivitet. Det finns alltså anledning att tänka till eftersom dom olika modellerna har olika egenskaper – och för att hitta rätt är det viktigt att utgå från dom egna behoven.

Olika typer av ramper

Det finns mängder av olika LED ramper på marknaden och dessutom en hel del att tänka på inför valet. Ramperna har olika utseenden men också olika egenskaper vad gäller prestanda, ljusbilder och annat viktigt.

Följande punkter har delvis med rampernas utseende att göra men framför allt påverkar det även funktion och effektivitet:

  • Böjd eller rak – Det finns både böjda och raka ramper – där dom böjda smälter in fint tillsammans med moderna bilars mjuka utformning. Med en bredare LED ramp blir ljusbilden bredare, medan en rak modell i stället ger en längre räckvidd.
  • Lång eller kort – Det finns ramper i många olika längder och för att få ett så effektivt ljus som möjligt är det förstås fördelaktigt med en längre modell – som har fler dioder. På mindre bilar kan det dock se konstigt ut då kan en kortare passa bättre.
  • Slimmad eller standard – en LED ramp i standardutförande har i regel två rader med dioder – vilket både gör den mer effektiv men även lite klumpigare och mindre diskret. En slimmad modell kan monteras mer dolt – till exempel innanför grillen.

Välj LED ramp efter behov

För att hitta rätt LED ramp är det kort och gott viktigt att utgå från dom egna behoven – till exempel vad gäller ljusbild. Det kan även vara bra att läsa på lite vad gäller lux, lumen och watt – där lux förklarar hur mycket ljus som finns på en specifik punkt, lumen hur mycket ljus som finns totalt i ljuskällan och watt hur mycket ström som förbrukas.

Vad gäller ljusbild på en LED ramp finns flera olika alternativ – sådana som ger en bred ljusbild, sådana som ger en lång och smal ljusbild samt sådana som har en kombination av båda delarna. Många experter inom området rekommenderar en kombinerad modell, då det ger ett effektivt allroundljus – bredden för att till exempel hinna bromsa i tid för vilt och längden för att kunna planera mörkerkörning på ett bra sätt.